Nieuws Een nieuw project om HTA-personeel bij te scholen en HTA-expertise in de EU te harmoniseren

30 mei 2024

Als een patiënt in Nederland zorg krijgt, dan is het van belang dat deze veilig en effectief is, voldoet aan de behoeften van de patiënt en doelmatig is. Met ‘Health Technology Assessment’ (HTA) wordt op mulitidisciplinaire wijze gekeken of hiervan sprake is. Het doel van HTA is om tot de beste keuzes te komen en de grootste waarde te creëren in de zorg.

Om de voortdurende implementatie van de nieuwste en meest geschikte HTA-methodologieën en -instrumenten in de praktijk te kunnen garanderen is het project SUSTAIN-HTA - Support Utilisation of Sustainable and TAilored INnovative methods for HTA – gestart. Dit is een Europees initiatief waarmee we een ​​ondersteunende infrastructuur opbouwen om het HTA-personeel te kunnen ondersteunen. Het is de visie van SUSTAIN-HTA om de HTA-expertise op één lijn te brengen via een onderwijs- en trainingsplatform dat de introductie van nieuwe, op behoeften gebaseerde HTA-methodologieën kan stimuleren. Het platform zal hoogwaardige expertise bieden over innovatieve HTA-methoden die tegemoetkomen aan de behoeften van HTA-instanties.

De algemene doelstellingen van het project zijn:

• Creëren van een duurzaam raamwerk om inzicht te krijgen in de behoeften van Europese HTA-organen aan nieuwe innovatieve HTA-methoden en -instrumenten.

• Identificeren van de innovatieve HTA-methoden en -instrumenten die zijn ontwikkeld door academische groepen in recente door de EU gefinancierde projecten en daarbuiten.

• Ondersteuning van HTA-instanties bij de invoering van innovatieve methoden en instrumenten, afgestemd op hun behoeften.

Binnen dit project is IQ Health de leider van het werkpakket dat zich richt op de ontwikkeling van een geïntegreerd trainingsprogramma en -platform voor (nieuwe) HTA-methodologie voor uitvoerders en gebruikers. De ontwikkeling ervan in samenwerking met academici en HTA-instanties waarborgt een kwalitatief hoogstaand trainingsprogramma dat wordt ondersteund door een digitaal platform voor het identificeren en volgen van trainingen.

Wija Oortwijn, Wietske Kievit en Liza van Mun zijn bij het project betrokken vanuit IQ Health. Zie https://www.linkedin.com/company/sustain-hta/ voor meer informatie.