De Global Health Priorities-groep van IQ Health – bestaande uit Research Group Leaders Rob Baltussen, Leon Bijlmakers, Wija Oortwijn, Gavin Surgey en Charlie Nederpelt – ondersteunt ministeries van Volksgezondheid wereldwijd bij het herzien van hun zorgpakketten. Afgelopen jaar adviseerden ze het Ministerie van Volksgezondheid in Rwanda bij het actualiseren van het pakket voor gehandicaptenzorg, waaronder hulpmiddelen zoals krukken, rolstoelen en prothesen. Het herziene pakket wordt per 1 juli ingevoerd.
Hun bijdrage bestond uit het toepassen van evidence-informed deliberative processes – een methode die wetenschap en beleid verbindt via expertgedreven evaluatie, waarbij relevante belanghebbenden gezamenlijk de maatschappelijke waarde van technologieën vaststellen. De methodiek is niet beperkt tot lage-inkomenslanden. Ook in Nederland kan deze benadering waardevol zijn om beleidsimpact te vergroten, door structureel de brug te slaan tussen wetenschappelijke inzichten en maatschappelijke besluitvorming.
De aanpak in Rwanda laat zien hoe een gestructureerd, participatief proces leidt tot betere en maatschappelijk gedragen besluiten. In dit proces stelde de Global Health Priorities-groep een commissie samen van experts op het gebied van gehandicaptenzorg, inclusief vertegenwoordigers van cliënten, zorgprofessionals, de verzekeraar en de overheid. De onderzoekers legden hen een lijst voor van meer dan 200 hulpmiddelen die momenteel in gebruik zijn. Deze beoordeelden zij op basis van kosteneffectiviteit, gezondheidseffecten, budgetimpact, financiële haalbaarheid en andere relevante overwegingen. Uiteindelijk reduceerden de experts de oorspronkelijke lijst aanzienlijk en sloten zij voorzieningen uit waarvoor goedkopere en even effectieve alternatieven beschikbaar waren. Hun aanbevelingen omvatten investeringen in lokale productie-ateliers en desinvesteringen, zoals het stoppen van vergoedingen voor dure geïmporteerde producten. Vervolgens beoordeelde de nationale Health Benefit Package (HBP)-commissie de aanbevelingen van de experts. Na vier dagen van beraadslagingen en discussies met experts keurde de commissie de aanbevelingen goed, met enkele kleine aanpassingen.
De methodiek is toepasbaar op uiteenlopende thema’s, ook in Nederland. Denk aan complexe keuzes in de ouderenzorg, waar verschillende waarden en belangen samenkomen. De onderzoekers van de Global Health Priorities-groep denken dat deze aanpak een krachtig en reproduceerbaar raamwerk kan bieden voor onderzoeksgroepen die maatschappelijke impact willen realiseren.