Bent u hoger opgeleid (HBO of academisch) en werkzaam in de zorg? Loopt u regelmatig tegen situaties aan die u uw ethische wenkbrauwen doen fronsen, een gevoel van onbehagen bij u oproepen? Ethiek in de Zorgsector is voor u bedoeld als u zich wilt scholen in reflectie op ethische vragen die zich in uw werk voordoen.

Voor wie

De opleiding is ontwikkeld voor hoger opgeleide professionals en managers in de zorgsector die zich willen verdiepen en bekwamen in de omgang met de ethische aspecten van hun werk. Ethiek in de Zorgsector wordt georganiseerd door de vakgroep Ethiek van de Gezondheidszorg van de afdeling IQ Health van het Radboudumc.

Inhoud

Zorg is intrinsiek ethisch. Soms is de morele dimensie makkelijk te herkennen, zoals bij vragen rond genetica, kunstmatige voortplanting of euthanasie. Maar ook in meer alledaagse praktijksituaties kunnen morele vragen ontstaan. Vragen over hoe we omgaan met onze kwetsbaarste medeburgers, over gezondheidsverschillen, personeelstekorten, werkdruk en eisende patiënten. Deze vraagstukken komen voort uit de vraag ‘wat is goede zorg?’ en over deze vraag gaat de opleiding Ethiek in de Zorgsector.

Deelnemers aan de opleiding bevestigen steeds opnieuw dat de opleiding hen een basis geeft om de ethische aspecten van hun werk te herkennen en hiermee aan de slag te gaan én mee te denken met de vraagstukken die hun organisatie raken. Zij leren de discussie over morele vraagstukken te stimuleren en dragen bij aan meningsvorming en reflectie, wat bijdraagt aan de voortdurende verbetering van de kwaliteit van de zorg. Theorie en praktijk zijn nauw verweven in deze opleiding en zowel micro-, meso- als macro-niveau komen aan bod.

Brochure

De brochure voor de editie 2024 is hier te downloaden.

Praktisch

De opleiding bestaat uit 18 dinsdagen van 13.30 tot 20.30 uur, verdeeld over 3 modulen die plaatsvinden op het terrein van het Radboudumc in Nijmegen.

Accreditatie wordt aangevraagd bij de KNMG, SKGV en V&VN. Accreditatie voor andere beroepsgroepen kan op verzoek worden aangevraagd. 

Een Raad van Advies bestaande uit vertegenwoordigers van het afnemend veld bewaakt de kwaliteit van de opleiding en de afstemming met de diverse doelgroepen.

Inschrijven

Inmiddels is de 31e editie reeds gestart op 9 januari 2024. Stuur ons een mailverzoek via deze link, dan berichten we u zodra de nieuwe brochure beschikbaar is. Het is vanaf dat moment dan ook mogelijk om u aan te melden voor de opleiding die start in januari 2025.

Website Ethiek in de zorgsector