Over
Wij houden ons bezig met wetenschappelijk onderzoek naar en onderwijs over methoden voor (gedragsverandering voor) implementatie van preventie, waardevolle zorginnovaties of de-implementatie van niet waardevolle zorg.
Contact
Focus en werkterrein
Duurzame gedragsverandering van (toekomstige) patiënten en zorgverleners.
lees meerFocus en werkterrein
Inzichten over waardevolle preventieve zorg, diagnostiek, behandeling en nazorg vinden meestal niet vanzelf hun weg naar de dagelijkse praktijk: ‘daar moet je wat voor doen of laten!’. Hierdoor wordt, veelal onbewust, waardevolle zorg onthouden aan patiënten.
Anderzijds wordt niet waardevolle zorg juist wel gegeven aan patiënten. Daarnaast geven patiënten regelmatig aan dat de huidige zorg onvoldoende aansluit op hun persoonlijke behoeften, voorkeuren en waarden en ook niet op de veranderende rol van de patiënt als partner. Bovendien signaleren zij tekortkomingen in de coördinatie en samenwerking tussen de vele betrokken zorgverleners over grenzen van afdelingen en organisaties heen.
Ook bestaan er grote verschillen in de geleverde kwaliteit van zorg tussen zorgverleners, afdelingen en organisaties. Deze variatie is te groot om enkel door patiëntfactoren verklaard te kunnen worden. Het publiceren of anderszins verstrekken van informatie over passende of niet passende zorg leidt dus niet automatisch tot het verlenen van waardevolle zorg in de dagelijkse praktijk.
Leerstoelen/RGL's
- Quality of care for infectious diseases, Marlies Hulscher
- Bekijk Radboudumc profielpagina en bekijk research group (link volgt t.z.t.)
- Persoonsgerichte oncologische keten- en netwerkzorg, Rosella Hermens
- Bekijk Radboudumc profielpagina en bekijk research group (link volgt t.z.t.)
- Passende zorg, Tijn Kool
- Bekijk Radboudumc profielpagina en bekijk research group (link volgt t.z.t.)
- Gedragsgeneeskunde en gezondheidspsychologie, Marijn de Bruin
- Bekijk Radboudumc profielpagina en bekijk research group (link volgt t.z.t.)
Projecten
-
Wij doen onderzoek naar perspectieven van patiënten en zorgprofessionals ten aanzien van duurzaamheid bij behandelopties en implementatie.
-
Gedragswetenschappelijk onderzoek naar 'Integrated Behavioural Care Models' voor de integratie van preventieve gedragsinterventies (leefstijl, zelfmanagement) in de Nederlandse zorg.
-
De Wereld Gezondheid Organisatie bestempelt ‘vaccine hesitancy‘ (vaccinatietwijfel) als een top-10 bedreiging van de gezondheid. In deze studie verdiepen we het inzicht in het concept ‘vaccinatietwijfel’, meten we het voorkomen en bouwen we een keuzehulp voor ouders die een besluit over kindervaccinaties moeten nemen.
-
Ondanks de aanbevelingen in nationale en internationale oncologierichtlijnen wordt niet elke vrouw met kanker in de vruchtbare leeftijd voor het begin van de kankerbehandeling ingelicht over haar risico op onvruchtbaarheid en hiervoor doorverwezen voor aanvullende counseling door een gynaecoloog. Indien doorverwezen, is er vaak geen gedeelde besluitvorming rond de keuze voor wel of geen vruchtbaarheidsbehandeling. Het ontbreken van deze zorg is gerelateerd aan een toename in het beslissingsconflict (decisional conflict), een toename van spijt bij de besluitvorming (decisional regret) en een verminderde kwaliteit van leven na kanker. Het doel van dit landelijk implementatieproject is het optimaliseren van de informatievoorziening rondom kanker en kinderwens, verwijzing naar fertiliteitsconsulten, fertiliteitsconsulten zelf en gedeelde besluitvorming voor jonge vrouwen met kanker en een kinderwens met de keuzehulp "Kanker & Kinderwens".
-
In al het onderzoek dat we doen, proberen we de (toekomstige) patiënten zo vroeg mogelijk te betrekken, bij voorkeur al bij de ontwikkeling van het onderzoek. Hierbij nemen we niet alleen de hoog opgeleide (toekomstige) patiënten mee, maar schenken we veel aandacht aan moeilijk bereikbare groepen.
-
Verschillende studies laten zien dat het uitmaakt waar je woont wat betreft de zorg die je krijgt. Dit fenomeen noemen we praktijkvariatie. Een deel hiervan is ongewenst. De kennis over regionale verschillen in praktijkvariatie is nog beperkt, zowel bij patiënten, zorgverleners als zorgverzekeraars.Door praktijkvariatie in kaart te brengen, kunnen we ongepaste zorg identificeren. Signaleren is de eerste stap om interventies te ontwikkelen die leiden tot een betere kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg.
-
We doen onderzoek naar het ondersteunen van een gezonde leefstijl en zelfmanagement in de context van de publieke en curatieve gezondheidszorg. Er is namelijk veel kennis over hoe gezond gedrag effectief ondersteund kan worden, maar de impact van die kennis op de praktijk is nog te beperkt. Binnen het preventiethema richten we ons op het overkomen van 3 relevante barrières via:
1. Het genereren van meer robuuste evidentie over de klinische en kosteneffectiviteit van gedragsinterventies in de zorg.
2. Het ontwikkelen en toepassen van innovatieve methoden voor evidence syntheses, om de effecten van gedragsinterventies beter in kaart te kunnen brengen.
3. Het ontwikkelen van inzichten en methoden om de gedragswetenschappen beter te integreren in de gezondheidsbeleid en de gezondheidszorg.
Initieel onderwijs
-
In deze blokken maken de studenten kennis met evidence-based practice en evidence-based guidelines. In dit laatste blok herzien de studenten bijvoorbeeld een bestaande richtlijn door het zoeken van nieuwe evidence en het opstellen van nieuwe aanbevelingen .
-
Healthcare Improvement Science (HcIS) onderzoekt de context, facilitators en barrières waarbinnen verbeteringen in de zorg rondom de patiënt kunnen worden bereikt, evenals bestaande en nieuwe interventies om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Lees meer
-
Onderzoeksminor hoe zorginnovaties in het stelsel te implementeren.
Meer informatie vindt u hier.
-
Studio waarin studenten van het honoursprogramma in 10 weken inzicht krijgen in praktijkvariatie en passende zorg en waar zij vanuit hun eigen studie achtergrond reflecteren en oplossingen aandragen.
Lees meer -
Als onderdeel van de minor over borstkankeronderzoek, wordt in 2 dagdelen aandacht besteed aan het betrekken van patiënten bij onderzoek.
Post-initieel onderwijs
-
In deze cursus leren 20 onderzoekers (PhD-studenten en postdocs) hoe ze (de-)implementatieonderzoek kunnen opzetten en uitvoeren. De voertaal is Nederlands. De cursus werd in 2024 beoordeeld met een 8.4.
Lees meer -
Deze cursus richt zich op de opzet van klinisch wetenschappelijk onderzoek. Aan bod komen onderwerpen als het formuleren van een vraagstelling, het kiezen van een passend onderzoeksdesign, selecteren van de studiepopulatie, soorten bias en causaliteit.
Lees meer
Samenwerkingsverbanden
-
Sociaal wetenschappelijk consortium over pandemische paraatheid geleid vanuit IQ Health.
Lees meer -
Samen onderzoeken wij of digitale zorg passend is en hoe wij de huidige digitale ondersteuning passend kunnen maken.
Lees meer -
In dit netwerk delen zorgverleners en onderzoekers uit meer dan 30 landen hun ervaringen, data en uitdagingen om niet-passende zorg te deimplementeren.
Lees meer
Consultancy/diensten
Ben je geïnteresseerd in consultaties of diensten van een O&O-groep, vul dan ons aanvraagformulier in.
-
Wij bieden consultatie (onderzoek, onderwijs en onderzoeksmethodologie) rondom implementatie en de-implementatie onderzoek.
-
Wij bieden consultatie rondom statistiek (powerberekeningen en analyses) bij implementatie en de-implementatie onderzoek.