

Over
Wij zijn een multidisciplinaire onderzoek & onderwijsgroep die zich richt op epidemiologie. Dit is de discipline die de verspreiding en de determinanten van ziekte en gezondheid in menselijke populaties onderzoekt. Epidemiologie is onmisbaar in toegepast klinisch- en volksgezondheidsonderzoek.
Contact
Focus en werkterrein
Wij proberen leefstijl, welzijn en gezondheid van de (Nederlandse) bevolking te verbeteren, specifiek ten aanzien van kanker-gerelateerde en perinatale uitkomsten.
lees meerFocus en werkterrein
De missie van de O&O groep Epidemiology is het verbeteren van leefstijl, welzijn en gezondheid van de (Nederlandse) bevolking, specifiek ten aanzien van kanker-gerelateerde en perinatale uitkomsten, door middel van kwalitatief hoogstaand en innovatief epidemiologisch onderzoek en onderwijs.
Ons onderzoek is gericht op het ontwikkelen en verbeteren van strategieën op het gebied van etiologie, preventie, vroege opsporing, prognose, predictie en (kwaliteit van) zorg. We passen zowel observationele als interventie methoden toe. We werken waar mogelijk multidisciplinair, zodat we de kans op (klinische) inbedding van de resultaten na afloop van een onderzoeksproject vergroten.
Onze ambitie is om studenten, promovendi en overige klinische en biomedische onderzoekers state-of-the-art methoden van toegepast medisch-wetenschappelijk onderzoek en epidemiologie bij te brengen. Middels onderwijs en consultatie stellen wij studenten en onderzoekers in staat om op een gedegen manier toegepast wetenschappelijk onderzoek uit te voeren en te evalueren. Hiermee leveren we een bijdrage aan het verbeteren van de wetenschappelijke kwaliteit van onderzoek in het Radboudumc en daarbuiten.
Leerstoelen/RGL's
- Cancer epidemiology - Bart Kiemeney
- Bekijk Radboudumc profielpagina en bekijk research group
- Genetic epidemiology - Sita Vermeulen
- Bekijk Radboudumc profielpagina en bekijk research group (link volgt t.z.t.)
- Personalized cancer screening - Mireille Broeders
- Bekijk Radboudumc profielpagina
Projecten
-
Voor etiologisch en prognostisch onderzoek verzamelen we DNA en klinische informatie van kinderen met een aangeboren aandoening en hun ouders. Ook vullen de moeders een vragenlijst in over omstandigheden tijdens de zwangerschap.
Meer informatie vindt u op de projectwebsite.
-
Het ARM-Net Consortium is een groep van professionals en patientvertegenwoordigers. Doel is het delen van data en kennis ten behoeve van onderzoek naar aangeboren anorectale malformaties en verbetering van de klinische zorg.
Meer informatie vindt u op de projectwebsite.
-
Met informatie en materiaal uit de AGORA data- en biobank doen we in een consortium met 4 andere UMC’s onderzoek naar de etiologie en prognose van aangeboren aandoeningen aan de nieren en urinewegen.
Meer informatie vindt u op de projectwebsite.
-
Met informatie en materiaal uit onder andere de NBCS en UroLife biobank doen we onderzoek naar de genetische en moleculaire factoren die de respons op BCG immuuntherapie bij blaaskanker beinvloeden.
-
In this project we aim to optimize follow-up for prostate cancer patients according to their individual risk of biochemical recurrence, late adverse effects of treatment and health-related quality of life.
-
In samenwerking met Aarhus Universiteit, ontwikkelen we een mixed model voor applicatie in genoomwijde associatie studies (GWAS). Deze wordt geïmplementeerd in de LDAK software.
Meer informatie vindt u op de projectwebsite.
-
Binnen dit project zoeken we naar zeldzame, erfelijke DNA varianten die familiaire blaaskanker en blaaskanker op zeer jonge leeftijd veroorzaken.
-
Binnen het GWAS consortium voor niet-spierinvasief blaaskanker gebruiken we Mendeliaanse Randomisatie (MR) analyses om inzicht te krijgen in de relatie tussen lichaamssamenstelling en uitkomsten bij niet-spierinvasief blaaskanker.
-
In dit Europese project analyseren we klinische en –omics data van vele biobanken en voeren we lab experimenten uit om meer begrip te krijgen van relevante tumor-host interacties in melanoom, blaas- en longkanker.
-
De NBS is een referentiepopulatie voor onderzoek naar de rol van genetische variatie, leefstijl en omgevingsfactoren in gezondheid en ziekte. De NBS omvat vragenlijstdata voor ~9500 personen en labwaarden voor ~6500 personen. Daarnaast is er genetische data van ~5500 personen.
Meer informatie vindt u op de projectwebsite.
-
Om de rol van leefstijl, klinische, en genetische en moleculaire factoren in relatie tot risico op en verloop van blaaskanker te kunnen onderzoeken, is deze biobank met informatie en materiaal van 2500 blaaskankerpatienten opgezet.
-
In this multicenter randomized controlled trial, we investigate the additional beneficial value of FDG PET-CT in the follow-up of lung cancer patients.
-
Personalized care in oncology: in this consortium, we develop the next generation of AI models for shared decision making in oncology.
-
Het doel van de PREFER studie is om te onderzoeken of we het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker meer ‘op maat’ kunnen maken door het risico op baarmoederhalskanker mee te laten wegen in welke vervolgtesten er worden uitgevoerd en hoe vaak.
Meer informatie vindt u op de projectwebsite.
-
De PRIDE (PRegnancy and Infant DEvelopment) Study is een groot onderzoek onder zwangere vrouwen in Nederland. Deze vrouwen en hun kinderen worden langere tijd gevolgd om factoren te ontdekken die van invloed zijn op de gezondheid van moeder en kind.
Meer informatie vindt u op de projectwebsite.
-
In deze studie hebben we gegevens over risicofactoren voor borstkanker verzameld. Door te modelleren bekijken we wat het effect is als we de hoogrisico groep een uitgebreider en de laagrisico groep een minder uitgebreid bevolkingsonderzoek aanbieden.
Meer informatie vindt u op de projectwebsite.
-
In this project we identified a subset of the Patient Reported Outcomes version of the Common Terminology Criteria for Adverse Events (PRO-CTCAE) for standardized symptom monitoring in rectal cancer.
-
ReLife is een multicenter prospectief cohortonderzoek bij 368 mensen met gelokaliseerde nierkanker naar de relatie leefstijl, klinische uitkomsten en kwaliteit van leven.
Meer informatie vindt u op de projectwebsite.
-
Deze cohort studie in het Nederlandse bevolkingsonderzoek borstkanker heeft als doel om het effect van tomosynthese, ter vervanging van digitale mammografie, in het bevolkingsonderzoek borstkanker te bepalen op de korte tot lange termijn.
Meer informatie vindt u op de projectwebsite.
-
In this project, we develop a risk-stratified follow-up care model for lung cancer patients.
-
UroLife is een multicenter prospectief cohortonderzoek bij ruim 1500 mensen met niet-spierinvasieve blaaskanker naar de relatie leefstijl, klinische uitkomsten en kwaliteit van leven.
Meer informatie vindt u op de projectwebsite.
-
In this project, we develop a group-based multitrajectory model to identify clusters of patients with distinct symptom development over time.
Post-initieel onderwijs
-
Deze cursus richt zich specifiek op de opzet van klinisch wetenschappelijk onderzoek. Aan bod komen verschillende typen designs voor gerandomiseerde en niet-gerandomiseerde trials en observationeel onderzoek, selecteren van de studiepopulatie, verschillende soorten bias en modellen voor causaliteit.
Meer informatie vindt u hier.
-
Driedaagse cursus, ontwikkeld voor PhD studenten van de afdeling Genetica (en SD Medical BioSciences), gericht op statistische basisconcepten en analyses, het werken in Linux, en wanneer en hoe hulp te zoeken voor epidemiologische en statistische vragen.

Consultancy/diensten
Ben je geïnteresseerd in consultaties of diensten van een O&O-groep, vul dan ons aanvraagformulier in.
-
Radboudumc-onderzoekers kunnen epidemiologen raadplegen over onderzoeksopzet en -uitvoering, studie designs, dataverzameling, datamanagement, analyse, en interpretatie en implementatie.
Registratie Epidemioloog A en B
Nationale registratie als Epidemioloog A of B is mogelijk voor wetenschappelijk gevormde en in de praktijk geschoolde epidemiologen die in staat zijn te functioneren in het epidemiologisch onderzoek en onderwijs, in de advisering of in de beleidsvoorbereiding betreffende (volks)gezondheidsproblemen. Bespreek de opleidings- en registratie mogelijkheden met erkend opleider Epidemiologie Dr. Femmie de Vegt (e-mail).
Zie ook: